Prognoza pogody na okres 20-21.01.2020
-
Witajcie.
Wiecie, co dziś mamy za dzień? Oprócz tego, że poniedziałek, to podobno mamy także blue monday - czyli najbardziej depresyjny dzień roku. Hmmm. Biorąc pod uwagę, to ile kasy wydajemy na suplementy diety, które podobno mają dać nam power, albo to, że niektórzy mężczyźni kupują w aptece Iladian na suchość pochwy, to rzeczywiście....idzie się załamać.
Załamywać nas będzie także ciśnienie atmosferyczne, które ponad dobę już ma tendencję mocno wzrostową. U mnie obecnie na barometrze już pęka wartość 1040 hPa, a największego ciśnienia spodziewać się i tak można po południu.
Muszę Wam się przyznać, że głowa od wczoraj jest rzeczywiście nieco cięższa, a biorąc pod uwagę brak wszelakich napojów wyskokowych, śmiem twierdzić, że maczała w tej mojej głowie paluchy właśnie Aura.
Najbliższe dni uraczą nas raczej suchą i (bardziej na północy) także wietrzną aurą. Oczywiście nie ma mowy o huraganie czy jakiś wichurach, ale lokalnie może przewietrzyć to i owo ;).
Sytuacja baryczna/synoptyczna
Polska znajduje się w objęciach rozległego układu wyżowego rozciągającego się od Wysp Brytyjskich po Europę środkową (aż za chwilę po Bałkany). Szybszy przepływ górno-troposferyczny odsunięty został nieco na północ od naszego kraju, a to oznaczać może kolejną adwekcję (napływ) ciepłych mas powietrza.
Można powiedzieć, że znów dojdzie do głosu cyrkulacja strefowa. Nadal niestety nie widać poważniejszego incydentu zimowego.....No przykro mi ludziska.
20.01.2020r - Poniedziałek
Zachmurzenie umiarkowane i duże. W wielu miejscach do południa możliwe są mgły i zamglenia, które lokalnie będą ograniczały widzialność do 100-200m. Na południu i w górach jeszcze do południa możliwe są opady śniegu lub deszczu ze śniegiem. Przelotny deszcz możliwy także na Dolnym Śląsku. Z upływem dnia opady szybko zanikną i do jego końca padać nigdzie nie powinno.
Z uwagi na większą koncentrację wilgoci, niewykluczone, że jakaś mżawka się z tego powietrza wytrąci, ale o poważnej ulewie nie ma mowy. Na termometrach będzie od -5 stopni w górach przez 0,+1 do +3 stopni niemal wszędzie. 4 stopnie mogą się zdarzyć nad samym morzem.
Wiatr slaby, jedynie na północy umiarkowany i dość silny, nad morzem osiągający prędkość około 55-60 km/h. Będzie wiał z zachodu. Ciśnienie bardzo wysokie. Lokalnie na południowym zachodzie jego wartości mogą sięgać aż 1048 hPa!
Uwaga! Tak wysokie wartości ciśnienia atmosferycznego (zredukowanego do poziomu morza) mogą powodowa rozdrażnienie, bóle głowy, utratę koncentracji. zwiększy się przez to ryzyko kolizji i wypadków drogowych!
Proszę zachowajcie dziś ostrożność!
21.01.2020r - Wtorek
Zachmurzenie małe lub jego brak. Na południu od rana powinno Was powitać piękne, górskie i ostre słońce. W wielu miejscach Polski niestety możliwe są mgły i zamglenia (tak jak to niestety jest podczas pogody wyżowej).
Jeśli one ustąpią, to zobaczycie słońce (ja nie zobaczę, bo moim słońcem są świetlówki w pracy). Padać nie powinno. Do południa naprawdę sporo regonów będzie cieszyć się pięknym, słonecznym dniem. Na termometrach będzie odpowiednio od 1-2 stopni niemal wszędzie, do 3-4 nad samym morzem i w Polsce północno zachodniej. Wiatr tym razem przyśpieszy także w innych regionach kraju.
Najmocniej oczywiście będzie wiał nad morzem, gdzie porywy mogą sięgać nawet 70-75 km/h. W górach także porywy do 90 km/h (wysoko, wysoko pewnie ponad 100 km/h). Na nizinach poza Pomorzem odpowiednio od 30 do 45-50 km/h, z tym, że największych porywów należy się spodziewać na Kujawach, Warmii i Mazurach oraz Podlasiu.
Ciśnienie zacznie spadać, a to jest dobra informacja, tym bardziej, że nie będzie to drastyczny spadek.
Moje drogie Panie: Nie gniewajcie się dziś na swoich facetów, którzy pomalują szminką swoje usta, czy rzeczywiście spróbują użyć płynu Iladian.
Moi drodzy Panowie: Nie gniewajcie się dziś na Wasze kobiety, które postanowią dziś wskoczyć w Wasze slipy, bądź przyłapiecie je na goleniu się.
To wina ciśnienia. ;) - Miłego dnia :)
Jarosław Turała
„Sorry. Taki mamy klimat" czyli pogoda pod oknem Jarosława Turały. Śledź mnie na Facebooku lub Twitterze.
https://www.windy.com/-Temperature-temp?temp,47.946,8.108,5,internal