Prognoza pogody dla Polski na okres 12-13.02.2020
-
Na wstępie postaram się Was uspokoić, gdyż taka pogoda jaką mieliśmy ostatnio (do tej pory wieje) nie jest niczym niezwykłym. Przypominam sobie jak byłem bardzo mały. Byłem z moim ś.p. ojcem na łyżwach. Dzień był bardzo krótki, leżał śnieg a pogoda nagle się popsuła. Przez jedynie uchylone okno widziałem błysk i grzmot. Poza tym ostatnie lata były strasznie ubogie jeśli chodzi o niże. Fakt, faktem, że są one coraz głębsze. Na bank pogoda nie pozwoli nam się nudzić. Przed nami opady, wiatr, ale jutro powinno być na chwilę lepiej :)
Sytuacja baryczna/synoptyczna
Polska znajduje się pomiędzy wyżem znad południowej Francji, a niżami, wędrującymi nad Skandynawią. Różnica ciśnienia nadal sprawia, że będzie mocniej wiało. Niestety niestabilność w troposferze sprawi, że znów możliwe będą przelotne opady o charakterze mieszanym oraz lokalne burze podczas których mocno powieje. Jutro na chwilę dostaniemy się pod wpływ klina wyżowego, który na chwilę poprawi pogodę w naszym kraju. Będzie raczej chłodno.
12.02.2020r - Środa
Zachmurzenie umiarkowane i duże. Najwięcej przejaśnień zanotujemy na południu kraju. W wielu miejscach przelotne opady śniegu lub śniegu z deszczem. Chwilami opady mocniejsze połączone z krupą śnieżną. Większość stref będzie miała charakter punktowy więc dokładniejsze prognozowanie nie jest możliwe. Najwięcej tego typu zdarzeń przewiduję nad Polską północną oraz centralną (do południa). Po południu punktowe opady konwekcyjne zagoszczą także nad południowymi regionami.
UWAGA !!! NIEWYKLUCZONE ZJAWISKA BURZOWE PODCZAS KTÓRYCH WIATR MOŻE OSIĄGAĆ 80 KM/H.
Temperatura raczej wyrównana. Będzie od 2 do 4 stopni. Chłodniej jedynie na pogórzu, gdzie około 0 lub lekki mróz zanotujemy. Wysoko w górach w słońcu ponad 10 stopniowy mróz. Wiatr umiarkowany i dość silny, osiągający około 60-70 km/h za wyjątkiem Pomorza, gdzie w linii brzegowej porywy mogą zbliżać się do 90 km/h. Tak jak wspomniałem, w konwekcyjnych incydentach wiatr może osiągać 80 km/h w pojedynczym porywie, lub więcej oczywiście. Ciśnienie będzie się wahać, wieczorem zacznie rosnąć.
13.02.2020r - Czwartek
Nocą ze środy na czwartek nadal silny wiatr na Pomorzu (70-80 km/h) oraz szereg zdarzeń konwekcyjnych. Przyniosą one niemal nieprzerwane opady deszczu, deszczu ze śniegiem i śniegu. Dzień przyniesie zachmurzenie umiarkowane i duże wszędzie poza województwami południowymi, gdzie będzie więcej chwil ze słońcem.
Po południu więcej słońca także na zachodzie. Strefa rozpogodzeń będzie wędrowała z zachodu na wschód (klin wyżowy). Niewykluczone czyste niebo :). Opady deszczu, deszczu ze śniegiem i śniegu przede wszystkim w północnym pasie woj. Pomorskiego. Przelotny słaby śnieg możliwy także na Warmii i Mazurach oraz Podlasiu.
Na termometrach bez większych zmian. Powinno być odpowiednio od 2 stopni na północy i północnym wschodzie przez 3 stopnie w centrum i na Kujawach do 4-5 na południu i południowym zachodzie. Pogórze i Tatry to mróz od -1 do -8 stopni. Wiatr zacznie nocą ze środy na czwartek słabnąć i w ciągu dnia porywy nie powinny przekraczać 30-35 km/h.
W weekend prawdopodobnie uderzy bardzo ciepła masa powietrza z południowego zachodu. Na termometrach w niedzielę, szczególnie na zachodzie może pojawić się 15 stopni, ale to dopiero w niedzielę, więc do tego czasu może się sporo zmienić.
Co do wichur na początku przyszłego tygodnia. Póki co nie ma co siać paniki, bo prognozowane ciśnienie w centrum ewentualnego niżu i jego położenie z każdą aktualizacją się zmieniają.
Weźcie głęboki oddech i jutro na spacer :)
Jarosław Turała
„Sorry. Taki mamy klimat" czyli pogoda pod oknem Jarosława Turały. Śledź mnie na Facebooku lub Twitterze.
https://www.windy.com/-Wind-gusts-gust?gust,50.050,14.400,6,internal