Coraz więcej słońca i cieplej
-
Połowa kwietnia za nami. Czy w końcu zrobi się na tyle cieplej, aby mówić o prawdziwej wiośnie? Pamiętać należy, że nadal brakuje wody. Niestety. Opadów nie widać :(.
Nie wiem jak Wy, ale ja odnoszę wrażenie, że natura ma już nas dosyć i ten brak wody wraz z pojawienie się wirusa ma z nią coś wspólnego. To tylko domysły. Zajmijmy się najbliższymi dniami jeśli chodzi o prognozę pogody.
SYTUACJA BARYCZNA/SYNOPTYCZNA
Znajdujemy się w polu nieco obniżonego ciśnienia związanego z wypełniającym się niżem znad północno wschodniej Europy. Jego front będzie zaznaczał się jeszcze nad północno wschodnią częścią kraju.
Na zachodzie i północy dominuje układ wysokiego ciśnienia. Takie combo sprawia, że nad Polską nadal dominuje masa powietrza arktycznego, która niebawem powinna zostać wyparta przez masę powietrza polarnomorskiego. Niestety ta lepsza zmiana nie potrwa długo. Niebawem znów się zrobi chłodniej a o poranku możliwe przymrozki.
15.04.2020r - ŚRODA
Zachmurzenie umiarkowane i duże. Mniejsze zachmurzenie możliwe jedynie w województwach południowych. Opady deszczu, deszczu ze śniegiem możliwe w Pomorskim, Warmińsko-Mazurskim, a samego śniegu Podlaskiem. Reszta kraju nie powinna zmagać się z opadami.
Po południu od zachodu wejdzie szeroka strefa rozpogodzeń.Większe zachmurzenie pozostanie na wschodzie. 5-6 stopni na wschodzie przez 7-9 lokalnie 10 w centrum, do 12 stopni na zachodzie i południowym zachodzie kraju. Wiatr słaby, jedynie na wschodzie i południowym wschodzie umiarkowany i silniejszy, w porywach osiągający 50-55 km/h z północnego zachodu. Ciśnienie będzie się nieznacznie wahać.
16.04.2020r - CZWARTEK
Zachmurzenie coraz mniejsze, sporo rozpogodzeń. Opadów się nie przewiduje. 7-8 stopni na północnym wschodzie, 12-16 w centrum, do 17-20 lokalnie 21 na południowym zachodzie kraju. Wiatr jeszcze umiarkowany na wschodzie. Na zachodzie coraz słabszy. Ciśnienie wzrośnie.
No i po opadach.......
Jarosław Turała
„Sorry. Taki mamy klimat" czyli pogoda pod oknem Jarosława Turały. Śledź mnie na Facebooku lub Twitterze.
https://www.windy.com/-Wind-gusts-gust?gust,51.200,14.370,6,i:pressure,internal