Susza uderza w przyrodę. Kolejne dni bez deszczu.
-
Dzień Dobry.
I co? No i nic.
Nadal sytuacja hydrologiczna jest fatalna. Z dnia na dzień spada powoli poziom wód gruntowych. Stan rzek także jest coraz mniejszy. Pożary szaleją w Biebrzańskim Parku Narodowym, a my możemy jedynie patrzeć i patrzeć i jeszcze raz patrzeć. Oczywiście większość z ludzi pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy, co się dzieje. Mam wodę w kranie, mam wykrochmalone. No z tym też nic nie zrobimy.
Przed nami jednak jest skromna, bardzo skromna szansa na jakiś opad - w piątek. Zanim jednak do tego dojdzie, w pogodzie oprócz zachmurzenia, praktycznie nie zmieni się nic.
SYTUACJA BARYCZNA/SYNOPTYCZNA
Od dłuższego czasu znajdujemy się pod wpływem układu wyżowego, który dominuje nad zachodnią Skandynawią sięgając nad nasz kraj klinem. Ostatnimi czasy powietrze arktyczne zostało wypchnięte i zastąpione masą powietrza Polarnomorskiego.
Więcej wilgoci = więcej chmur. Zmiana nie potrwa długo. Już właśnie w piątek prawdopodobnie przeleci przez nasz kraj front z opadami, burzami i ochłodzeniem.
22.04.2020r - ŚRODA
Zachmurzenie małe i umiarkowane. Na północy od rana możliwe mgły lub zamglenia. Tak jest m.in w Lęborku, Kętrzynie i Koszalinie, gdzie widzialność pozioma spadła do około 200 m. Na wschodzie także utrzymuje się większe zachmurzenie i może ono pozostać tam do południa.
Opadów brak. Od 12 stopni na południowym wschodzie oraz na plażach przez 14-16 lokalnie 17 stopni w pozostałej części Polski. Wiatr słaby lokalnie do 40 km/h. Ciśnienie nadal stabilne.
23.04.2020r - CZWARTEK
Zachmurzenie nadal małe i lokalnie tylko nieco większe. Opadów nadal brak. Od 14 stopni na południowym wschodzie do 18-20 w pozostałej części Polski. Najcieplej 21-22 stopnie na zachodzie. Nad morzem znów od 10 do 12 stopni. Wiatr słaby, a ciśnienie powoli zacznie się obniżać.
W piątek pogoda nieco się zmieni. Zwiększy się nieco potencjał termodynamiczny związany z frontem i prawdopodobnie spadnie deszcz. Lokalnie przejdą burze podczas których popada nieco mocniej. Niestety będzie to kropla w morzu potrzeb :(
Jarosław Turała
„Sorry. Taki mamy klimat" czyli pogoda pod oknem Jarosława Turały. Śledź mnie na Facebooku lub Twitterze.
https://www.windy.com/-Wind-gusts-gust?gust,51.200,14.370,6,i:pressure,internal