Ciepły i lokalnie burzowy weekend nad Polską
-
Udało się. Dobrnęliśmy do kolejnego weekendu majowego. Muszę Wam powiedzieć, a w zasadzie napisać, że ten weekend będzie wyjątkowy myślę,że pod każdym względem. Będzie i ładnie, ciepło, a czasem deszczowo i burzowo.
Najciekawiej zapowiada się niedziela. W poniedziałek? Bomba arktycznego powietrza z północy i aktywny front atmosferyczny. Będzie się działo w pogodzie....i o tym dowiecie się z porannej, jutrzejszej analizy. Dziś zajmuję się prognozą na weekend.
SYTUACJA BARYCZNA/SYNOPTYCZNA
Znajdujemy się pod "opieką" układu wysokiego ciśnienia, który rozciąga się od Bałkanów, przez Węgry po Francję. Dzięki niemu mamy nieco ładniejszą pogodę. Przesuwanie się powolne układu na południowy wschód rozpocznie adwekcję (napływ) ciepłej masy powietrza polarnomorskiego.
Z każdym dniem będzie robiło się coraz cieplej. Wraz z ciepłem transportowana będzie wilgoć, a to w połączeniu ze słońcem spowoduje uruchomienie konwekcji. W skrócie: będzie przelotnie i zagrzmi, ale.....będzie ciepło :).
8.05.2020r - PIĄTEK
Zachmurzenie małe, lokalnie umiarkowane. Opadów dziś nie przewiduje się.Od 16 stopni na wschodzie , przez 18 w centrum i na południu, do 20 stopni na zachodzie. Lokalnie niewykluczone, że na krańcach zachodnich właśnie termometry pokażą nieco więcej.
Trzeba powiedzieć, że na słynnym mrozowisku niedaleko Terespola Paweł Reducha z serwisu Info Meteo LU dzisiejszego poranka temperatura spadła do -3,4 stopnia.Zresztą widać, że zjawisko radiacji (czyli wypromieniowania ciepła) robi to, co do niego należy. Wiatr słaby chwilami umiarkowany północno zachodni skręcający na zachodni. Ciśnienie stabilne.
9.05.2020r - SOBOTA
Zachmurzenie na ogół małe i umiarkowane. Nieco więcej chmur na północy. Opady jeśli wystąpią, zaznaczą się właśnie na północy oraz gdzieniegdzie na południu. Ogólnie sytuacja jeśli chodzi o opady jest rozwojowa, dlatego jeśli by miało się coś znacząco zmienić, dowiecie się tego z odpowiednich komunikatów.
Temperatury coraz wyższe. Co prawda nad samym morzem będzie odpowiednio od 10 do 13 stopni, ale nad resztą kraju będzie średnio od 17/18 do 20/21 stopni. Wiat słaby, chwilami umiarkowany zachodni i północno zachodni. Ciśnienie nadal stabilne.
10.05.2020r NIEDZIELA
Zachmurzenie małe. Na południu umiarkowane i duże i tam już rano możliwe będą opady deszczu od Dolnego Śląska aż po Małopolskie. Opady prawdopodobnie się zaznaczą jedynie na krańcach tych że województw.
W ciągu dnia z powodu obecności wilgoci dojdzie do zainicjowania konwekcji, co w rezultacie doprowadzi do powstania chmur konwekcyjnych. Na obecną chwilę nie jestem w stanie napisać, gdzie konkretnie popada, gdyż charakterystyka tego typu zjawisk jest wielce punktowa i nieprzewidywalna. Lokalnie popada mocniej, a i grad się może znaleźć.
Temperatura będzie dość wysoka, ale w połączeniu z wilgocią sprawi, że będzie duszno i parno. Niemal w całej Polsce od 20 do 22/23 stopni. Chłodniej jedynie na południowym wschodzie 14-16 oraz nad morzem 13-15 stopni. Wiatr słaby i umiarkowany, wiejący z południa. Podczas ewentualnych burz możliwe silniejsze porywy osiągające 70-80 km/h.
W poniedziałek nastąpią istotne zmiany w pogodzie. Po południu rozpocznie się aktywacja frontu oddzielającego dwie skrajne masy powietrza. Wygląda na to że będziemy mieli spory kontrast termiczny. Prawdopodobna kulminacja opadów i dość niebezpiecznej pogody nastąpi nocą z poniedziałku na wtorek.....Dobra. Póki co cieszymy się ciepłem, a analiza spodziewanego załamania pogody zgodnie z umową nastąpi jutro :).
Jarosław Turała
„Sorry. Taki mamy klimat" czyli pogoda pod oknem Jarosława Turały. Śledź mnie na Facebooku lub Twitterze.
https://www.windy.com/-Wind-gusts-gust?gust,51.200,14.370,6,i:pressure,internal