Uwaga na nocne i poranne przymrozki
-
Bardzo przyjemnie było wczoraj rozkoszować się dźwiękiem uderzanych kropel o parapet. Tym bardziej, że zdążyłem wykosić gęstą już i dość wysoką trawę na działce.
Niestety taka przeplatanka pogodowa - raz deszcz, raz słońce, ma na mnie niekorzystny wpływ. Zaczęły pylić mocno trawy, a ja jestem alergikiem i przechodzę takie pylenie dość....ciężko. Przed nami dalszy okres bezopadowy.
Co prawda w weekend spodziewać się należy frontu atmosferycznego z opadami, ale biorąc pod uwagę dość mocny wyż skandynawski istnieje szansa, że zamiast dość rozległej strefy, jedynie lokalnie popada, a front będzie ulegał stopniowej frontolizie.
Póki co przyjdzie się nam zmierzyć z kolejnymi spadkami temperatur poniżej zera, co negatywnie wpłynie na uprawy i zapewne ceny żywności.
SYTUACJA BARYCZNA/SYNOPTYCZNA
Znajdujemy się na skraju niżu znad północno zachodniej Rosji. Jeszcze wczoraj Polska północna leżała w oddziaływaniu frontu atmosferycznego, który przyniósł opady deszczu przede wszystkim na północy, północnym wschodzie oraz lokalnie w centrum.
Padało także na wschodzie. Tymczasem powoli dostajemy się w objęcia wyżu znad Skandynawii, którego centrum już we czwartek znajdzie się nad naszym krajem. O ile wyż latem przynosi ładną i piękną pogodę, o tyle jego położenie względem niżu znad Rosji nieco popsuję tę sielankę.
A to za sprawą adwekcji arktycznej masy powietrza z północy. Gdy dołożymy do tego rozpogodzenia, wyjdzie na to, że ciepła przy powierzchni ziemi nocą i o poranku pozbędziemy się dość szybko. Oczywiście zaznaczyć trzeba, że nie będzie to dotyczyło wszystkich regionów kraju.
Układ wyżowy pozostanie z nami prawdopodobnie do piątku, kiedy to zbliży się do nas front atmosferyczny z opadami. Jeśli chodzi o temperatury w najcieplejszym momencie dnia, to będą one swego rodzaju "normalne".
20.05.2020r - ŚRODA
Zachmurzenie małe lub całkowity jego brak. Jedynie na wschodzie oraz krańcach zachodnich i południowym od rana więcej chmur. W miarę upływu dnia nieco zgęstnieje zachmurzenie przede wszystkim we wschodnich regionach kraju.
Tutaj niewykluczone przelotne opady deszczu o charakterze punktowym. Niewielkie, marginalne opady możliwe także na Kujawach. Pozostała część kraju niestety bez wody z nieba. Od 11-13 stopni nad morzem oraz na północnym wschodzie kraju przez 14-15 na wschodzie oraz na pogórzu do 16-18 stopni w pozostałej części Polski. Wiatr słaby i umiarkowany, wiejący z północy. Ciśnienie będzie rosnąć.
UWAGA!!!!
NOCĄ ZE ŚRODY NA CZWARTEK POZA REGIONAMI POŁUDNIOWYMI TEMPERATURY TAKŻE NA DWÓCH METRACH MOGĄ SPAŚĆ DO 0 LUB NAWET -1/-2 STOPNI NA WYSOKOŚCI 2 METRÓW. W MROZOWISKACH, NA OTWARTYCH PRZESTRZENIACH ORAZ ZAGŁĘBIENIACH TERENU SPADKI PRZY GRUNCIE MOGĄ SIĘGAĆ -5/-7 STOPNI!!!
21.05.2020r - CZWARTEK
Zachmurzenie małe, lub jego brak, szczególnie na północy oraz w centrum. Na zachodzie i południu nieco więcej chmur. Jeśli pokropi, to jedynie w opolskim oraz na Dolnym Śląsku i to prawdopodobnie o poranku.
W dalszej części dnia niemal wszędzie zachmurzenie małe i padać nie powinno. Adwekcja (napływ) chłodu wraz z rozpogodzeniami sprawią, że na wschodzie i północy, temperatura prawdopodobnie nie przekroczy 12 stopni. Podobnie nad samym morzem. W centrum, na Kujawach oraz w świętokrzyskim maksymalnie 14 stopni.
Najcieplej na krańcach zachodnich, gdzie zanotujemy odpowiednio 16-18 stopni. Nie jest wykluczone, że na krańcach zachodnich lubuskiego, mieszkańcy ujrzą 20 stopni.
Z uwagi na obecność wyżu nad północno zachodnią częścią kraju niemal cały wschód i centrum w wietrze z kierunku północnego, zachód z wiatrem skręcającym na północny wschód i północ.
Ciśnienie ustabilizuje się.UWAGA!!!
NOCĄ Z CZWARTKU NA PIĄTEK OPRÓCZ ZACHODNIEJ CZĘŚCI POLSKI ZNÓW BĘDZIEMY MIELI DO CZYNIENIA Z NOCNYMI/PORANNYMI SPADKAMI TEMPERATUR DO 0 LUB WARTOŚCI -1/-2 STOPNIE NA WYSOKOŚCI 2 METRÓW. W MROZOWISKACH, NA OTWARTYCH PRZESTRZENIACH ORAZ ZAGŁĘBIENIACH TERENU SPADKI PRZY GRUNCIE DO -4/-6 STOPNI.
Jarosław Turała
„Sorry. Taki mamy klimat" czyli pogoda pod oknem Jarosława Turały. Śledź mnie na Facebooku lub Twitterze.
https://www.windy.com/-Wind-gusts-gust?gust,51.200,14.370,6,i:pressure,internal
-
@meteo_expert said in Uwaga na nocne i poranne przymrozki:
Bardzo przyjemnie było wczoraj rozkoszować się dźwiękiem uderzanych kropel o parapet. Tym bardziej, że zdążyłem wykosić gęstą już i dość wysoką trawę na działce.
Niestety taka przeplatanka pogodowa - raz deszcz, raz słońce, ma na mnie niekorzystny wpływ. Zaczęły pylić mocno trawy, a ja jestem alergikiem i przechodzę takie pylenie dość....ciężko. Przed nami dalszy okres bezopadowy.
Co prawda w weekend spodziewać się należy frontu atmosferycznego z opadami, ale biorąc pod uwagę dość mocny wyż skandynawski istnieje szansa, że zamiast dość rozległej strefy, jedynie lokalnie popada, a front będzie ulegał stopniowej frontolizie.
Póki co przyjdzie się nam zmierzyć z kolejnymi spadkami temperatur poniżej zera, co negatywnie wpłynie na uprawy i zapewne ceny żywności.
SYTUACJA BARYCZNA/SYNOPTYCZNA
Znajdujemy się na skraju niżu znad północno zachodniej Rosji. Jeszcze wczoraj Polska północna leżała w oddziaływaniu frontu atmosferycznego, który przyniósł opady deszczu przede wszystkim na północy, północnym wschodzie oraz lokalnie w centrum.Teraz jest dużo deszczu i raczej niskich temperatur w maju. W przypadku sytuacji z COVID-19 badania pokazują, że każdy wzrost minimalnej temperatury o 1 ℃ prowadził do spadku łącznej liczby przypadków. Mamy nadzieję, że lato przyniesie nam dobre wieści.