Super stránka a přístup k projektu
-
Dobrý den @ivo,
chtěl jsem Vám jen říct, že se mi strašně líbí Vaše práce. Včera jsem náhodou četl rozhovor co s Vámi vyšel v jednom časopise. Vlastně jsem zjistil, že toho máme velmi hodně společného. Sám totiž také miluju počasí a poslední dva roky jsem veškerý svůj volný čas věnoval vývoji open-source freewarového projektu Meteotemplate (meteotemplate.com). Jedná se víceméně o šablonu, která umožňuje lidem s meteostanicí vytvořit si svoje vlastní stránky, kde se data agregují v MySQL a pak zobrazují na webu.
Předem musím zdůraznit, že nemám absolutně žádné IT vzdělání, je to prostě jen koníček, který po nocích provozuji, před 2 lety jsem poprvé objevil co to je HTML, pak časem jsem zjistil, že mi to stačit nebude a postupně poznával PHP atd. No a postupem času se začala moje šablona taky vyvíjet a dnes jsem k ní vytvořil už více než 200 doplňků, vše převedl na GUI a na jednu ze stránek jsem i velmi rád umístil Vaši embedded mapu, která je také velmi oblíbená a sám se na ní rád dívám.
Nikdy bych nevěřil, že si k dnešnímu dni šablonu nainstaluje a celou bude spravovat už 400 lidí s více než 45 zemí a přeloží mi to do 26 jazyků. Víceméně to opravdu bere veškerý můj volný čas, protože k tomu mám i plný úvazek a částečný. To že to dělám čistě proto že mě to baví, o tom svědčí i to, že z toho absolutně nic nemám, vše včetně veškerých pluginů a víceméně nonstop podpory, která mi dnes zabere cca 50% času co na tom strávím (hodiny na Skypu každou noc s USA :D) jsou naprosto zdarma. Navíc mám velmi omezené HW možnosti, celé to dělám na 10 let starém laptopu s 1GB RAM, který neutáhne už ani Windows XP, takže mi tam běží Lubuntu. Má to ale i své výhody. Protože nerozjedu žádné IDE, celé jsem to psal v Notepad++ nebo Atomu a na tom se nejlíp naučil programovat. Vím samozřejmě že je to velmi amatérsky udělané, pořád to předělávám s postupem času jak se učím nové věci - navíc kromě samotné šablony k tomu dělám i celou wiki, blog, support, design stránek o šabloně atd.No a co mě obzvláště potěšilo - už se mi stalo, že mi někdo napsal, že se mu hrozně líbí moje šablona a že se mu hodně líbí i právě Vaše Windity mapa. No a opravdu skvělý pocit byl mu napsat - no vidíš a to taky celý dělal Čech :D V lepším případě, kdy vůbec naší zemi znaji, nás maji zafixované jako Čechoslováky a jsou překvapení, že tu vůbec máme internet nebo známe počítače... Do patičky jsem ale dal i českou vlaječku a minimálně těch 400 lidí z celého světa o nás teď ví.
Nechci jen aby to vyznělo že si tady snad chci dělat nějakou reklamu. Jen mi nedalo Vám nenapsat, protože Vašemu celému projektu od začátku velmi fandím a po přečtení onoho rozhovoru jsem byl velmi příjemně překvapený Vašimi odpovědmi, protože máte velmi podobný přístup jako já - i když samozřejmě jste na rozdíl ode mne profík, děláte to víceméně na full-time a máte pravda trochu jiné možnosti, ale je super, že i jako zakladatel tak úspěšného projektu jako je Seznam, Vám to jak se říká "nevlezlo na palici" a naopak Vám zůstal ten super přístup, která máte k Windity.
Tak hodně zdaru a díky za super stránku!
Jáchym