zobrazení úhrnu srážek a rychlosti větru
-
Dobrý den,
Po zvolení vrstvy úhrn srážek se nezobrazí číselné hodnoty, to až pokud pohnu mapou a tím zase ztratím aktuální pozici. To je velmi nepraktické, sice obvykle lze nastavit zaměřovací kříž na aktuální pozici, ale ta občas z mapy zmizí (neumím popsat, kdy se stane zmizení modré tečky aktuální pozice, ale obcas se nezobrazí).
Vypadá to jako maličkost, ale pro barvoslepost je vyznačení legendy barvou bohužel bez užitku, číselná hodnota je lepší,.jen bych ji potřeboval vidět pro aktuální pozicí hned po zvolení vrstvy.
Podobně u vrstvy s větrem mi barevná legenda nepomůže, tak jsem ale nenašel způsob, jak zobrazit číslo pro rychlost větru (a třeba v závorce max. rychlost nárazu větru), které by se měnilo s posouváním času v dolní části obrazovky.Mimochodem vrátit se na GPS polohu umím jenom přes Home tlačítko, což ale zase zobrazí předpověď, lze nějak přidat na plochu ovládací prvek pro nastavení mapy na aktuální pozicí a zobrazení tečky aktuální pozice (aby to nebyl jen střed obrazovky, ale při zoom šlo udržet aktuální pozici v obrazu).
Chápu že je těžké mít aplikaci použitelnou i pro barvoslepost, ale moc mi to chybí i když samozřejmě většina tento problém nemá. Z tohoto pohledu je aplikace Alladin daleko přehlednější, protože pro danou veličinu je vždy grafické zobrazení čarou či sloupcem. Je to jen příklad, kdyby všude mohlo být číslo, nebo po posunutí dolní lišty graf(čára) asi by to zmenšilo závislost na barvách v legendě, ale je mi jasné, že ti je komplikovaná změna. Zobrazení čísla úhrnu srážek pro aktuální pozici,. když se zrovna zobrazuje, se mi zdá jako snáze dostupné řešení pro uživatele s omezenou schopností vnímat barvy.
Je to hromada dotazů a námětů, snad se v tom podaří zorientovat.
Hezký večer. -
Dobrý den @Aleš-Zelený, je pravda, že nějaké přímé řešení v těchto případech nemáme, tak zkusím alespoň částečně pomoci.
Ohledně zobrazené hodnoty a zaměřovacího terče, tak si jej můžete trvale zapnout, takže nebude miznout z plochy. Tuto možnost najdete v nastavení:
K Vaší vlastní lokaci, ve vrchní části menu najdete možnost, která přímo zobrazí jen Vaší konkrétní lokaci, takže není třeba využívat pouze Home tlačítko.
Poté mě ještě napadlo, že opět v nastavení můžete změnit barvy každé z vrstev, pokud by šlo o poruchu pouze nějakého spektra, nicméně se v této problematice nevyznám, tak jsem to chtěl pouze zmínit.
-
@Suty dobrý večer, děkuji za tipy ohledně zobrazení pozice a "návratu" na moji pozici. Změna barev asi části uživatelů pomocí může, jen zrovna v tomto ke forma reprezentace grafem, jak ji implementuje Aladin aplikace ultimátní řešení. Třeba to časem nějak využijete jako námět, dokázal bych si to představit nějak jako je zobrazení meteogram, jen zrovna vítr je tam jen číselně, podobně srážky, ale už i to je pomůcka.je. Ten graf by byl daleko přehlednější, neboť čísla je nutné číst, zatímco graf (s číselnou hodnotou pro označený čas) vizuálně hned ukazuje trendy a extrémy.
Každopádně velmi děkuji za poskytnutá doporučení.