Top Windy funkce pro fotografy
-
Před více než třemi lety jsem na webu publikoval článek: Předpověď počasí pro fotografy.
Podle ohlasů i čtenosti samotného článku měl celkem úspěch a mnohým pomohl. Vše v něm zmíněné stále platí, ale doba postoupila, aplikace se vylepšují a dnes místo sledování několika různých zdrojů v podstatě už stačí jen jedna appka. A tou je česká Windy.com!
Ve světě je tahle šikovná aplikace mnohem známější než u nás. Používána je i vládami a organizacemi v krizových situacích jako silné bouře, hurikány atd.
Používají ji jachtaři, aby se neutopili ve vlnách, piloti aby je poryvy větru nerozmázly o ranvej a také fotografové, aby věděli, zda zítra ráno vyrazí na kopec, nebo budou sedět doma v křesle. Ono to totiž vážně funguje!Co to vlasně umí?
Měl jsem rád například Český i Slovenský hydrometeorologický ústav a jejich meteogramy, ale měly nevýhodu v tom, že nebylo možné hledat konkrétní místa (tedy velmi omezeně ano, abych byl přesný). V tomto byl web Yr.no bezkonkurenční a to všude po světě. Ať už jsem potřeboval předpověď v Kanadě, USA, Norsku nebo na Novém Zélandu, zadal jsem konkrétní místo (obec, vrchol, horskou chatu…) a hned jsem viděl předpověď.
Poslední půlrok jsem tedy srovnával Windy a Yr.no. Například při fotografování na západě USA jsem často chodil téměř najisto.Výsledek? Windy vycházela o něco málo lépe. Teplota, srážky, oblačnost atd. hodně podobně, co se týká větru, Windy bezkonkurenčně válcuje Nory. To byla v mých očích dlouhodobě hlavní bolístka webu Yr.no. Vítr jim prostě nešel. Zatímco hlásili na vrcholcích Krkonoš třeba 5m/s, ČHMU varoval před silnou vichřicí, s nárazy až 25m/s a hádejte, kdo měl pravdu? Takže jsem byl nucen porovnávat více předpovědí a to není úplně zábava
Windy mně komplexně ukáže vše, kdekoliv na světě (obce, vrcholy, chaty, prostě na co si vzpomenete)! A ještě k tomu to je celé zabalené do velice příjemného uživatelského prostředí. Ať už jde o web nebo appku. Už nemám důvod kontrolovat někde jinde.
Předpověď počasí pro fotografy detailně
Konkrétně si můžeme ukázat předpověď v praxi. Plánuji focení v Krkonoších, a tak vybírám například Sněžku.
Po zadání jakékoliv lokality se vám nabídnou místa se stejným názvem, když na ně najedete, rozbalí se výřez mapy a hned vybíráte tu správnou (například u Norů hledáte výrazně obtížněji).Po vyhledání správné lokality se mně hned rozbalí dole základní předpověď pro 6 následujících dní. (Delší předpověď jak 2-3 dny musíte brát i zde s rezervou. Moje zkušenost ale je, že zde je i dlouhodobější předpověď přesnější, zmiňovaní Yr.no občas dělají v dlouhodobé předpovědi dost veletoče a možná i proto na ně kde kdo nadává, že nevycházejí). Když popojedete v této předpovědi doprava, zjistíte důležité info o východu a západu slunce a hlavně uvidíte záběry webkamer v nejbližším okolí! To je skvělé na sledování aktuální situace, už nemusíte kamery složitě vyhledávat zvlášť (i Yr.no tuto funkci poskytuje).
UPDATE: webkamery nově naleznete v levém rohu nad základní předpovědí.
Vraťte se doleva a v nejspodnějším řádku rozklikněte Meteogram. Tady už máte komplexní předpověď teploty, rosného bodu, větru a jeho nárazů, tlaku, deště, oblačnosti, základny mraků… Prostě všechno na jednom místě, skvělé!
Když spodní lištu zavřete, máte tu další možnost v pravé postranní liště. Zde si můžete pustit radar, animace teploty, větru, mraků atd.
Když si rozkliknete možnost – více vrstev, vyskočí na vás do nedávna neuvěřitelné možnosti.
Animace vlhkosti, výšky hranice mrazu, mraků, mlhy, ozónu, prachu, tlaku a tak dále.Myslím, že není třeba dál popisovat, vše je intuitivní.
Aplikace je dostupná pro Android, iOS a na stránkách Windy.com.
Když všechno klapne