„Sorry. Taki mamy klimat" czyli pogoda pod oknem Jarosława Turały: 9. 8. - 10. 8. 2019
-
Prognoza pogody 9. 8. - 10. 8. 2019
Witajcie. Mam nadzieje, że układ burzowy znad Warmii i Mazur nie spowodował u nikogo większych szkód. Miałem dostęp do danych dopplerowskich i nie wyglądało to zbyt ciekawie. Nawet padało nocą u mnie (Zgierz). Słyszałem obijanie się kropel o parapet. To taka naturalna perkusja, której lubię słuchać.
Po kolorze trawy widać, że otrzymała ona nieco wody. Jest zielona i zaczyna rosnąć jak szalona. To bardzo dobrze. Znajdą się pewnie miejsca, w których od dłuższego czasu nie padało, ale wiemy doskonale, że wielkoskalowych opadów ziemia nie widziała już bardzo długo.
Co przyniesie pogoda w nadchodzący weekend? Mieszkańcy południa, jeden dzień będą musieli zmierzyć się z upałem.
SYTUACJA BARYCZNA/SYNOPTYCZNA
Polska znajduje się w polu podwyższonego ciśnienia, pomiędzy dwoma bardzo aktywnymi ośrodkami niskiego ciśnienia - Jeden rządzi nad Atlantykiem, drugi rządzi nad zachodnią Rosją. Na Wyspach będziemy mieli bardzo groźna pogodę. Będzie lało, grzmiało i wiało.
Jaki więc wpływ na pogodę w Polsce będzie miał owy ośrodek? Jego położenie oraz obszar wyżowy na południu Europy sprawią, że do Polski popłynie gorące powietrze z południa Europy. W dalszych dniach niż będzie przesuwał się w kierunku północno wschodnim przynosząc nam w sobotę przelotne opady i burze. Weekend będzie raczej spokojny.
9.08.2019r - PIĄTEK
Zachmurzenie małe i umiarkowane. Najwięcej chmur powinno być na południowym wschodzie oraz północy. W pasie Pomorza przelotne opady deszczu raz burze. Miejscami może popadać mocniej. Znów na plażach może być malowniczo i ciekawie. Niewielkie opady na wschodzie, także o charakterze konwekcyjnym. Na Warmii niewykluczona bardziej rozbudowana komórka :).
Ciepło i to pomimo chłodnego poranka. Północno wschodnia Polska z temperaturą zaledwie 14-15 stopni. W górach 12-13. Plaże skąpane w temperaturze 21-23 stopnie. 24 stopnie na przeważającym obszarze Polski. Najcieplej na południowym zachodzie i południu. Tam 26 stopni. Wiatr słaby i umiarkowany.
10.08.2019r - SOBOTA
Zachmurzenie umiarkowane i duże w związku z prawdopodobnym przechodzeniem strefy frontu atmosferycznego. W wielu miejscach przelotne opady deszczu, które już wczesnym rankiem pojawią się na zachodzie i będą przemieszczać się w kierunku północno wschodnim. Po południu, kolejna strefa wejdzie od południowego zachodu wędrując wgłąb kraju.
Najmocniej popada na ziemi łódzkiej, Dolny Śląsku, w opolskim, mazowieckim oraz świętokrzyskim. Nocą strefa przesunie się na wschód i południowy wschód. Województwa południowe skąpane w upale. W Małopolsce oraz na Śląsku termometry pokażą przedział od 31 do 33 stopni.
Tak...lokalnie może 33 być. Upał sięgnie także woj. podkarpackie oraz świętokrzyskie, gdzie temperatura będzie wahać się od 29 do 31 stopni. Wiatr umiarkowany na Pomorzu silniejszy, osiągający 60 km/h na godzinę.
Jarosław Turała
Amator meteorologii od ponad 20 lat. Uśmiechnięty, pogodny, optymistyczny. Śledź mnie na Facebooku lub Twitterze.